Windgatseweg 18 - Honders Alting

Bekijk 49 beelden

Windgatseweg 18

Prijs op aanvraag

Direct achter de duinrand op loopafstand van het strand, tussen de dorpskernen van Oostvoorne en Rockanje, in natuurgebied Voorne’s Duin ligt Buitenplaats ‘Strypemonde’; een uniek landhuis met een rijke historie, op slechts 10 minuten rijden van de A15 en na iets meer dan een half uur staat u in het centrum van Rotterdam. Zodra u door de monumentale toegangspoort over de bijna een kilometer lange oprijlaan met aan weerszijde fraaie beukenbomen het landhuis nadert, ervaart u de rust en schoonheid van deze bijzondere plek. Een schitterend aangelegd landschapspark met een grote afwisseling van gesloten en open delen, diverse vijverpartijen en een grote variatie van bijzondere eiken en exotische bomen.

Royaal gebouwd landhuis met inpandige dienstwoning en garage. Dit prachtige en uniek gelegen landhuis, het voormalig jacht- en buitenverblijf van de Rotterdamse cargadoor James van Hoey Smith, is ontworpen door de vooraanstaande architect J.W. Janzen. De kwalitatief hoogstaande architectuur van de “Amsterdamse school” en de vele mede door de architect ontworpen stijlelementen in het interieur, geven het landhuis een unieke signatuur en de status van rijksmonument.

INDELING
BEGANE GROND
U komt aangereden over de prachtige oprijlaan naar het landhuis waar een tweetal monumentale beuken u als poortwachters verwelkomen. Via een stoere en stevige toogdeur (het is ten slotte een voormalig jachthuis) komt u de grote hal van het landhuis binnen. Aan de rechterzijde leidt de gang naar de meest indrukwekkende kamer die dit huis rijk is; de woon- annex jachtkamer. Hier strijden een grote gezellige haardschouw en het panoramisch uitzicht over de landerijen om uw aandacht. Aan de rechterzijde bevindt zich tevens een bibliotheekkamer en een slaapkamer met badkamer op de begane grond. Hier proeft u de landelijke sfeer van dit jachthuis en ziet u nog diverse elementen die doen denken aan de Rotterdamse scheepsbouw van weleer; dit geheel in overeenstemming met de passies van de oorspronkelijke eigenaar.
Aan de linker zijde van de hal liggen de keuken, een eetkamer en een bijkeuken. In deze eetkamer kunt u, net als in de grote jachtkamer, de open haard onbeperkt aanvullen met hout afkomstig van uw eigen landgoed. Met een verrekijker op de brede vensterbank geniet u in alle seizoen van de vele dieren die het landgoed rijk is. De keuken geeft toegang tot een koele wijn-/provisiekelder.
In een deel van het landhuis is de voormalige dienstwoning boven de dubbele garage ondergebracht. Tegenwoordig is de dienstwoning in gebruik als gastenverblijf. Diverse ruimtes in dit deel van het landhuis zoals het voormalige wildhok, de kolenberging en de kruidkamer hebben nu een andere, meer eigentijdse functie gekregen.

EERSTE VERDIEPING
De eerste verdieping bestaat uit drie delen elk met hun eigen trapopgang. Hierdoor bent niet alleen u, maar ook uw gasten verzekerd van hun privacy. Vanuit de woon-/jachtkamer op de begane grond bereikt u via de fraaie trap het eerste deel met de zeer ruime master-bedroom.
Vanuit de centrale hal is het middelste en tweede deel van de eerste verdieping bereikbaar. Dit deel van de verdieping is het beste geschikt voor familieleden. Ook hier wordt de trapopgang en de vide gesierd met houtsnijwerk en lampen van Gispen. Op dit deel van de overloop zijn vijf ruime slaapkamers, een badkamer en een aparte toiletruimte te bereiken.
Het derde deel van de 1e verdieping bestaat uit een overloop, berging, cv-ruimte, twee slaapkamers en een doucheruimte. Vroeger werd dit deel gebruikt voor inwonend personeel maar nu is het bij uitstek als gastenverblijf te gebruiken..

Zolder
De zeer ruime zolderverdieping is bereikbaar via een vlizotrap en heeft een lengte van meer dan 25 meter. De zolder is momenteel als bergruimte in gebruik. Een vaste trap is redelijk eenvoudig te realiseren, zodat de gebruiksmogelijkheden toenemen.

DE HISTORIE VAN DE BUITENPLAATS
Op het perceel staan naast het landhuis nog een schuur, diverse paardenstallen en een houtschuur. Het landgoed is bij uitstek geschikt voor de paardenliefhebber. Zo beschikken de aangrenzende weides over een eigen shelter. Het landhuis en de houtschuur zijn aangemerkt als Rijksmonument. Er zijn goede voorzieningen aanwezig voor het houden van paarden en het uitrijgebied is fenomenaal. Zo ligt er in het bos, nabij de stallen, een prachtige natuurlijke rijbaan van 20m x 60m.
Omstreeks de tijd van de oorspronkelijke bouw van het landhuis in 1937-1938 liet de eigenaar rondom het landhuis een uitgebreide parkaanleg in landschapsstijl naar voorbeeld van landschapsarchitect Zocher aanleggen. In de open parkweide tussen het landhuis en het bos kreeg de oprijlaan een karakteristieke laanbeplanting van alternerend drie eiken en drie berken. Het bos werd verrijkt met bosvakken van om en om eik en beuk, diverse soorten hulst (voeder voor reeën) en bamboe. Vanaf het landhuis is er een prachtig uitzicht over de parkweide en de tussen het huis en het bos gelegen vijverpartij.

Details

Status
Verkocht
Bouwjaar
1937
Woonoppervlakte
542
Perceeloppervlakte
252662
Inhoud
2471
Aantal kamers
14
Aantal slaapkamers
9
Aantal badkamers
3

Locatie