Meliestraat 54 Vlijmen - Honders Alting

Bekijk 65 beelden

Meliestraat 54 Vlijmen

Vraagprijs
€ 1.790.000

Subliem wonen aan de rand van Vlijmen, om de hoek van het Engelermeer, een golfbaan en op fietsafstand van Den Bosch. Dit prachtige dijkhuis uit 1870 heeft een rijke historie als wijnhandel en kleinschalige fabricage van frisdranken. Nu is dit Rijksmonument, gesitueerd op de hoek van de mooiste straat van Vlijmen de Meliestraat en Molenhoek een fantastische plek om te wonen en desgewenst ook vanuit huis te werken. Het grote perceel van maar liefst 2.115 m² biedt niet alleen ruimte aan het riante dijkhuis, maar ook aan meerdere bijgebouwen voor ontspanning, garage, opslag, hobby en het houden van dieren.

INDELING
BEGANE GROND
De voorgevel wordt gekenmerkt door de hardstenen trap naar de statige entree. Achter de voordeur ligt een grote hal die de verbinding vormt tussen de belangrijkste ruimtes zoals de woonkamer, eetkamer/bibliotheek en keuken. De hal kenmerkt zich door een hardstenen vloer, fraaie paneeldeuren, lambrisering, glas-in-loodramen en hoge plafonds met sierlijke lijsten. Aan de achterzijde geeft de hal toegang tot een terras met uitzicht over de tuin. Aan de linkerzijde van de woning ligt een zij-entree, die vroeger als dienstingang werd gebruikt.

De keuken is een heerlijke plek om te koken en aan te schuiven aan het kook-eiland. De lichtinval en het uitzicht op de achtertuin zijn van ongekende klasse en de massieve, op maat gemaakte keukenopstelling is voorzien van alle benodigde inbouwapparatuur.
Chique en klassiek, dat typeert de eetkamer. De houten vloer vormt samen met de sierlijke ornamenten op het plafond en de gezellige zandstenen schouw met open haard een fraai geheel. Ook de originele en zeer praktische witte raamluiken aan de binnenzijde van de woonkamer en de eetkamer/bibliotheek dragen bij aan de zo karakteristieke schoonheid van deze woning. Niet alleen in de keuken, maar ook in de eetkamer is een prachtige kastenwand gemaakt.
Het rechterdeel van het dijkhuis is in zijn geheel in gebruik als woonkamer. Naast de grote karakteristieke hoge ramen kenmerkt deze gezellige kamer zich door twee fraaie zandstenen schouwen met gashaarden, sierlijke ornamenten op het plafond en een houten vloer.

EERSTE VERDIEPING
De centrale overloop is voorzien van veel lichtinval door een prachtig en kleurrijk legraam in het plafond boven de trap. Een combinatie van fraai stucwerk, grote ramen, brede vensterbanken en een houten vloer vormen ook op deze verdieping een ‘perfect match’. Op de overloop bevinden zich maar liefst vijf slaapkamers en twee badkamers. Iedere slaapkamer heeft hier zijn eigen charme en karakter.
De aan de voorzijde gelegen hoofdslaapkamer staat in verbinding met een eigen badkamer. Deze badkamer is voorzien van een ligbad, een inloopdouche, een toilet en twee wastafels.

TWEEDE VERDIEPING
Via een vaste trap bereikt u de hoge en zeer ruime bergzolder. Deze verdieping is eventueel naar wens nog nader in te delen met extra kamers.

SOUTERRAIN
Wat u aan de voorzijde niet ziet is dat deze woning beschikt over een groot souterrain met verrassend veel ruimte die via het trappenhuis van binnenuit bereikbaar is. Op deze volwaardige verdieping heeft u de beschikking over meerdere multifunctionele kamers, een aparte toiletruimte, een wijnkelder, een ruime berging en een grote studeer-/werkkamer die middels openslaande deuren een directe toegang heeft tot de tuin. Omdat dit multifunctionele souterrain daarnaast ook beschikt over een eigen zij-entree is het ook relatief eenvoudig om hier een zelfstandig logeer- of gastenverblijf te creëren met een eigen badkamer en keuken ten behoeve van een B&B of een inwonend familielid .

BIJGEBOUWEN
Op het perceel staan een aantal multifunctionele bijgebouwen. Zo staat er links van het dijkhuis een ruime garage. Achter deze garage staat een ander historisch bijgebouw dat vroeger waarschijnlijk als stal diende maar nu is omgebouwd tot een sfeervolle tuinkamer. Deze tuinkamer heeft zicht en ruimte tot in de nok en veel lichtinval door een grote glazen schuifwand aan de tuinzijde. Dit maakt de tuinkamer ook uitstekend geschikt als een atelier. Achter de tuinkamer ligt nog een berging waarvan de groene deur het voormalige gebruik als stal verraadt.
Rechts van de centraal in de tuin gelegen vijver, naast het grote terras, staat een bijna 13 meter breed bijgebouw met meerdere openslaande deuren. Deze multifunctionele ruimte is voorzien van een pantry en kan ook goed dienst doen voor allerlei hobby’s en het stallen van meerdere auto’s c.q. oldtimers.

EXTERIEUR
Het grote perceel van 2.115 m² heeft een uitstekende ligging op de zon met optimale privacy en is een oase van groen. Aan beide zijden van de woning is achter de smeedijzeren poorten ruime parkeergelegenheid inclusief een carport op eigen terrein.

HISTORIE
Het dijkhuis is omstreeks 1870 gebouwd in de bouwstijl van het Eclecticisme en vormde ook in die tijd al een architectonisch hoogtepunt. Aan de straatzijde telt het één bouwlaag maar aan de achterzijde ziet u ook het souterrain, de begane grond, de eerste verdieping en de zolder. Het dak van het woonhuis is gedekt met zwartblauwe Oud Hollandse pannen en de prachtige statige voorgevel is bekleed met geblokt pleisterwerk. Er zijn veel stijlvolle details te zien zoals een gladde lijstgoot, decoratieve consoles of een sierlijke dakkapel boven de entree. In de zijgevels op de begane grond zijn hoge kijkvensters geplaatst en ook de ronde ramen op zolder vormen een speels element. De kelders zijn overkluisd met tongewelven. In het begin van de vorige eeuw had Theo van Hest vanuit deze kelder een wijnhandel en fabriceerde er zelf zijn frisdranken. Achter het huis ligt een grote tuin met aan de dijkzijde een indrukwekkende keermuur met stevige steunberen.

BIJZONDERHEDEN
– Verwarming via een HR-ketel (Remeha Calenta, 2021), warm water via een boiler;
– Vloerverwarming in de toiletruimte, keuken, badkamer en kantoorruimte;
– De buitengevels en het dak van de woning zijn geïsoleerd;
– Houten kozijnen, voorzien van isolerende beglazing;
– Het buitenschilderwerk is in 2022 gedaan;
– Prachtig aangelegde tuin met een beregeningsinstallatie;
– Rijksmonument;
– Energielabel C.

Details

Status
Beschikbaar
Bouwjaar
1870
Woonoppervlakte
371
Perceeloppervlakte
2115
Inhoud
1679
Aantal kamers
14
Aantal slaapkamers
7
Aantal badkamers
2

Locatie