Linthorst Homanlaan 1 - Honders Alting

Bekijk 55 beelden

Linthorst Homanlaan 1

Vraagprijs
€ 3.890.000
Historische HAVEZATE met veelbelovende toekomst

We mogen u begroeten in Havelte, een brinkdorp in het zuidwestelijke deel van de provincie Drenthe waar het eigen karakter van de omgeving gekoesterd wordt. Sinds de jaren zestig van de vorige eeuw heeft deze “Parel van Drenthe” een beschermd dorpsgezicht.
In Drenthe waren vroeger weinig kastelen, maar wel iets wat er op leek, namelijk een HAVEZATE. Dit is een groot, statig versterkt huis al dan niet in combinatie met een boerderij, veel land, een grote tuin, een gracht, een duiventil, een theekoepel, een koetshuis én alleen voor de adel beschikbaar. Unieke locaties zijn zeldzaam, maar niet onvindbaar! Gelegen tussen de bossen en glooiende landschappen is LANDGOED OVERCINGE een weldaad van rust en tijdloze schoonheid.
Heerlijk landelijk gelegen en tegelijk op korte afstand van de A32 en op zo’n 15 minuten rijden van Meppel. Een plek waar écht onthaasten mogelijk is! Alle voorzieningen zoals winkels, horeca, school, tennisbanen, huisarts zijn op korte afstand gelegen maar misschien wel belangrijker is dat de fantastische natuur rondom het dorp alle mogelijkheden biedt om echt te onthaasten.
Nieuwgierig naar deze unieke historische HAVEZATE? We kijken uit naar uw komst!

SFEER
De lanen aan de westzijde van Havelte worden geflankeerd door machtige bomen. Waar het bos eindigt en het glooiende open land zich ontvouwt, markeert een romantische vijfhoekige theekoepel de oprijlaan naar Havezathe Overcinge. Twee stenen leeuwen bewaken de toegangspoort van het monumentale landgoed. Een authentieke kasteelpoort geeft toegang tot de besloten cour en de entree van het adellijke huis. Dit is de ‘statige’ kant, symmetrisch van opzet, met de hoge voordeur in het midden van de wit gepleisterde gevel, aan beide zijden geflankeerd door drie hoge ramen met Louvre luiken. Een originele zonnewijzer op sokkel staat in het midden van het cirkelvormige gazon, met daar omheen de oprijlaan. De binnenplaats wordt enerzijds begrensd door de kasteelmuur met de imponerende poort en anderzijds door de achttiende-eeuwse herenboerderij die tegen het landhuis is aangebouwd. Alle woonvertrekken in het landhuis liggen aan deze ‘statige’ kant en hebben een fenomenaal uitzicht over het glooiende Drentse landschap.

BEWONERS
De gegoede families die deze buitenplaatsen stichtten, hadden een uitstekende neus voor de mooiste locaties. De historie van Overcinge gaat terug tot in de veertiende eeuw, maar het was de Drentse gedeputeerde Wolter Kymmell die het huidige huis in 1732 liet bouwen. Landgoed Overcinge was de familieresidentie van verschillende families. De laatste familie was dat het Drentse regentengeslacht dat onder meer Jan Tijmens Linthorst Homan, oud commissaris van de koningin in Drenthe voortbracht. Zij behielden het landgoed tot aan de tweede wereldoorlog als hun familieresidentie. De tijden van kasteelheren, jonkvrouwen en zelfs regelmatig koninklijk bezoek met koetsjes op het grind mogen dan vervlogen tijden zijn, maar de grandeur heeft Overcinge nooit verlaten.

EEN DROOM VAN EEN WOONHUIS
In deze combinatie van statig landhuis en zeer grote herenboerderij kunnen al uw woonwensen uitkomen!
– Het landhuis zelf bestaat uit drie woonlagen die een intieme country-chique leefsfeer mogelijk maakt. De huidige eigenaren hebben het huis na aankoop in 2002 met respect voor de authentieke staat gemoderniseerd, waarbij de diverse vertrekken hun prettige, menselijke maat behielden. Niet overdreven groot, wel ruimtelijk met zeer hoge geornamenteerde plafonds. Hier bevinden zich aan weerszijden van de stijlvolle entree een zeer ruime salon en een prachtige kamer die bijvoorbeeld als kantoor of bibliotheek kan dienen. De hoge ramen met binnen- en buitenluiken bieden uitzicht op de binnenplaats en de achterliggende glooiende weilanden. Aan de achterzijde is een heerlijke tuinkamer met bar en een fraai uitzicht over het weidse gazon van de parktuin met aan het einde de witte houten ophaalbrug over de slotgracht en het theehuis gelegen in de bocht van de slotgracht.
Een fraai trappenhuis voert naar de hal op de eerste verdieping met een prachtige open haard. Deze hal biedt toegang tot meerdere riante kamers. Op de tweede verdieping zijn er nog eens vijf mooie slaapkamers en een badkamer gesitueerd. Er is een enorme (momenteel ongebruikte) zolder met eveneens tal van mogelijkheden.
De kelders van het landhuis zijn prachtig authentiek, met gewelfde plafonds en glas in lood ramen met uitzicht over de slotgracht. Ideaal voor uw unieke wijnkelder.
– De aangebouwde rietgedekte herenboerderij komt van oorsprong uit Groningen. De herenboerderij is vanuit het landhuis binnendoor bereikbaar en biedt een zee aan ruimte.
Aan de voorzijde van de boerderij bevindt zich een zelfstandig appartement (1995). Op de parterre van het appartement ligt de huiskamer met open haard en half-open keuken. De enorme ronde ramen (voorheen deuren voor de koetsen) geven een prachtig vrij uitzicht over de weilanden. Boven bevinden zich twee slaapkamers, waarvan één met inpandige douche en één met een inpandige luxe badkamer.
In het middelgedeelte van de herenboerderij, achter het appartement, bevindt zich de enorme ‘deel’. Deze zou bijvoorbeeld ruimte kunnen bieden aan een groot binnenzwembad gecombineerd met wellness-faciliteiten of aan een collectie klassieke auto’s. Naast de grote zaal is een biljartkamer, met daarachter twee kleinere kamers en een badkamer.
Aan de achterzijde van de boerderij (grenzend aan tuinzaal en met ramen naar de parktuin) is een zeer grote (professionele) keuken met voorraadkamer en kelder. Op de eerste verdieping van de boerderij bevinden zich drie mooie ruime slaapkamers met eveneens een mooi uitzicht over de parktuin, waarvan één met een eigen badkamer en aanvullend een separate badkamer.
Ook voor de paardenliefhebber zijn er veel mogelijkheden. Er is een stalgebouw (bouwjaar 1995, momenteel schuur) en een prachtig weiland. De uitrijmogelijkheden zijn werkelijk uniek te noemen.
Kortom een waanzinnige plek om al uw woonwensen in vervulling te laten gaan.

WONEN IN MEERDERE WOONEENHEDEN
Heeft u een andere invulling van uw woonwensen in gedachte? Ook dát is mogelijk!
Door de enorme woonoppervlakte (1.503 m²) en wooninhoud (7.134 m³), is het landgoed makkelijk in te delen in meerdere wooneenheden. Een unieke woonvorm in unieke setting.
De enorme parktuin omsluit het pand aan alle zijden. Hierdoor kunnen eenvoudig meerdere riante privé-tuinen worden gecreëerd, behorend bij de afzonderlijke woningen, met waarborging van individuele privacy.

EXPLOITATIEMODEL
Maar ook voor ondernemers is Landgoed Overcinge een zeer aantrekkelijk object met meerdere mogelijkheden voor exploitatie. In voorbereiding op de verkoop is een herbestemmingsonderzoek uitgevoerd. Hierdoor is de bestemming verruimd en is bovendien een substantiële bouwbestemming toegevoegd en zijn de mogelijkheden tot verdere ontwikkeling van het landgoed gewaarborgd. U kunt bijvoorbeeld denken aan verdere hotelontwikkeling, privékliniek, zorghotel, recreatieappartementen of groepsaccomodatie.
Het landgoed beschikt over een NSW-status hetgeen diverse fiscale voordelen biedt. De rijksmonumentenstatus biedt mogelijkheden voor subsidie en laagrentende financiering.
Vraagt u onze brochure aan voor nadere details. We informeren u graag over de mogelijkheden voor bedrijfsvoering die het landgoed u biedt.

ENERGIELABEL
Voor monumentale objecten hoeft geen energielabel te worden afgegeven.

KENMERKEN
• Bouwjaar: 1669
• Woonoppervlakte: ca. 1.503 m2
• Perceeloppervlakte: 53.868 m2
• Inhoud: ca. 7. 134 m3
• Aantal kamers: 20
• Aantal slaapkamers: 10
• Extra bouwbestemming: 1.500 m²

Details

Status
Beschikbaar
Bouwjaar
1669
Woonoppervlakte
1503
Perceeloppervlakte
53868
Inhoud
7134
Aantal kamers
20
Aantal slaapkamers
10

Locatie